Sensory Tests

Professional sensory tests

  • General Sensory Test
    The product is investigated on appearance, smell and flavor to detect any considerable discrepancies.
  • Ranking Test
    In this sensory test multiple tests are put in a ranking. The attention lays on a predetermined testing criteria. This way differences in intensity between various samples can be detected.
  • Triangle Test
    The investigator is given 3 samples out of which 2 are identical and 1 deviant. If the deviant sample is recognized by a required amount of testers, it is assumed that the consumers will recognize  the difference as well. This Method is used for e.g. changes in recipe (substitution of raw-material suppliers)or minimal differences of products.
  • Simple descriptive Test
    A product description for desired features is conducted e.g. appearance, consistency and/or flavor.
  • Descriptive Test containing an extensive quality rating
  • Expert Verification
  • Sensory test in terms of DLG testing scheme, if desired including packing and labelling control according to DLG regulations

Special Sensory Examination of Meat

  • Gravimetric-preparative Test
  • The detection of multiple components in a product by gravimetrically segregating and subsequently weighing the individual components.


Hierbei wird die Höhe des Fleischsaftverlustes beim Grillen bzw. Braten ermittelt.

Eieruntersuchungen

Qualitätsmerkmale von Eiern werden untersucht. Hierbei spielen folgende Faktoren eine Rolle:

  • Eiklarhöhenmessung
  • Dotterlage
  • Luftkammerhöhe
  • Aussehen von
    - Schale / Kutikula
    - Eiklar
  • Sensorik im rohen und zubereiteten Zustand
  • pH-Werte

Gravimetrisch-präparative Untersuchung

Ermittlung der Anteile von verschiedenen Komponenten in einem Produkt durch gravimetrische Trennung und anschließendes Wiegen der Einzelkomponenten.

Aw-Wert-Messung

Messung der Wasseraktivität, bzw. des frei verfügbaren Wassers in einem Lebensmittel. Dieses gibt Anhaltspunkte über die Möglichkeit der Mikroorganismenwachstums und hat somit Einfluss auf die Haltbarkeit von Lebensmitteln.

Überprüfung von Nennfüllmengenangaben auf Packungen (inkl. Abtropfgewichte)

Fremdkörperanalyse

pH-Wert-Messungen

Klopfreaktion bei Muscheln

Hier wird die Reaktion der Muscheln auf einen Klopftest abgeprüft. Anhand dieser lässt sich feststellen, wie hoch der Lebendanteil in einer Packung ist.


Trinkwasserlabor nach § 15 Abs. 4 der TrinkwV
Zulassung nach § 44 Infektionsschutzgesetz
Zulassung für amtliche Gegenproben nach § 43 LFGB
Benennung als amtliches Labor nach Art. 37 Abs. 1 der Verordnung (EU) 2017/625
Erlaubnis zum Arbeiten mit Tierseuchenerregern nach § 2 Abs. 1 TierSeuchErV
VLOG anerkanntes Labor
Anerkennung durch QS Qualität und Sicherheit GmbH für das Rückstandsmonitoring Obst, Gemüse, Kartoffeln

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