Analytical Chemistry

Nutritional analyses

"Big 7" as required by the LMIV (Regulation (EU) No. 1169/2011), "Big 4", "Big 8".

Testing for parameters relevant to food law:

  • Meat products: guideline-positions (Hydroxyprolin, etc.), water, protein, fat, preparations, nitrite/nitrate, phosphate, NPN, free amino acids, common salt
  • Milk & dairy products: Röse-Gottlieb fat, fat in dry matter, freezing point of milk, whipped cream test, butter hardness
  • Pasta: Egg content (via cholesterol determination).
  • Fats and oils: fat ratios, fatty acid distribution, K-values in olive oil
  • Fish / fish products: TVBN content, histamine
  • Alcoholic beverages / wine: alcohol, sulfur dioxide, heavy metals, density
  • Mustard: allyl isothiocyanate

 

Analysis of additives:

  • Preservatives
  • water soluble colorants
  • sweeteners: acesulfame, saccharin, aspartame, cyclamate
  • flavor enhancers

 

Analysis for residues/contaminants:

  • pesticides: organochlorine pesticides, pyrethroids and pyrethrins, organophosphorus insecticides, phenylureas, phenoxyalkanecarboxylic acids, benzimidazole fungicides
  • Dithiocarbamates
  • brominated fumigants
  • Chlormequat
  • Mepiquat
  • Nicotine
  • Mycotoxins: Aflatoxins B1, B2, G1, G2, aflatoxin M1, further mycotoxins see immunological tests
  • Heavy metals
  • Minerals
  • PCBs*
  • PAHs
  • veterinary drugs: amphenicols, tetracyclines, quinolones, nitrofuran metabolites
  • Plasticizers

 

Special analysis parameters:

  • Quaternary ammonium compounds
  • 3-MCPD esters
  • Glycidyl esters
  • Acrylamide
  • Coumarin
  • Volatile halogenated hydrocarbons
  • Vitamins

Enzymatic methods:

  • sugar differentiation (glucose, fructose, sucrose, maltose, lactose, galactose)
  • L-glutamic acid
  • Ethanol
  • Starch
  • D-/L-lactic acid
  • Sulfite
  • Citric acid

 

* Analysis performed by partner laboratory


Trinkwasserlabor nach TrinkwV
Zulassung nach § 44 Infektionsschutzgesetz
Zulassung für amtliche Gegenproben nach § 43 LFGB
Benennung als amtliches Labor nach Art. 37 Abs. 1 der Verordnung (EU) 2017/625
Erlaubnis zum Arbeiten mit Tierseuchenerregern nach § 2 Abs. 1 TierSeuchErV
VLOG anerkanntes Labor
Anerkennung durch QS Qualität und Sicherheit GmbH für das Rückstandsmonitoring Obst, Gemüse, Kartoffeln

Aktuelle Stellenangebote


|   Stellenangebote

Lebensmitteltechnologe (w/m/x) für die Abteilung ‚Wasser‘ in Vollzeit

Wir suchen Sie zur baldmöglichen Verstärkung unseres Teams als


|   Stellenangebote

Mitarbeiter/in (w/m/x) im Bereich Nährmedienherstellung in Vollzeit (Mo-Fr)

Wir suchen Sie zur baldmöglichsten Verstärkung unseres Teams als


|   Stellenangebote

Reinigungskraft (w/m/x) in Vollzeit (Di-Sa)

Wir suchen Sie zur baldmöglichsten Verstärkung unseres Teams als